Jugoslavien resan 1956

Tillägg ur minnet

Tillägg ur minnet till berättelsen om jugoslavienresan den tjugonionde juli -elfte augusti 1956

Lund den fjortonde oktober 1996
(även kursivt här och där)


Efter Mostar var det tid att vända hemåt. Vi valde en väg längre in i landet än den vi kommit på. Belgrad avstod vi ifrån. Det skulle ta för lång tid att göra den omvägen.
Vår första anhalt blev Sarajevo . Där övernattade vi i en trädskuggad tvåbäddsstuga på ett turistområde. I närheten låg ett flott hotell, som hette Europeo, där vi kunde äta. På väg till lunchen såg vi en vit Mercedes-Benz svänga in och en väl frisserad ung man stiga ur och ställa självsäkra steg mot hotellets entré. Plötsligt rann sinnet på mig så häftigt att jag skulle kunnat skjuta honom på fläcken om jag hade haft ett vapen till hands. Några bilder från resan hade blixrat till i min hjärna. Av gummor och barn som räckte ut handen för "bonbona". Av fjäderfä och smågrisar som skvätte åt sidorna där Olympia stormade fram i trettio-fyrtio kilometer i timmen. Av Titos vita jakt ute på vattnet. K-A stirrade flabbergasted på mig - men lunchen smakade bra. Vi hämtade oss. Båda två.
Från Sarajevo for vi i nordlig riktning fram till Brod , där vi tog av mot nordväst och följde Sava till Zagreb och därifrån vidare till Ljubljana , vår sista anhalt i Jugoslavien.
Zagreb är omgivet av skogsklädda berg. Vi kom dit ganska sent på dagen. På turistbyrån blev vi tillsammans med ett par andra bilburna turister anvisade logi i en sport- och fritidsanläggning upp på en höjd belägen en bra bit från staden, Tomislavov Dom kallades stället. En guide hoppade in bredvid chauffören i den första bilen. Vägen slingrade sig fram i branta slingor. En av bilarna fördes av en fransman, som på äkta franskt maner försökte köra om i varenda kurva där vi andra saktade ner. Vi hade tidigare erfarenheter av både fransk-fransk och belgisk-fransk bilistkonst, så vi var på alerten. Vi kom i alla fall lyckligt fram till mat och sovplatser. Guiden tog farväl och sprang raka vägen tillbaka nerför branta skogsstigar. Vår egen nerfart dagen därpå var helt fransosfri.
Vi passade naturligtvis på att titta på staden innan vi fortsatte. Snart nog fick vi sällskap av en gammal man, klädd i en sliten, grågrön soldatkappa som kunde vara från första världskriget. Han talade längtansfullt om hur det var "als Kaiser Franz-Joseph noch lebte". Han ledde oss snabbt till en mörk källarlokal, så att vi kunde bekanta oss med landets specialitet slivovic . Vårt intresse för slivovic var just då minimalt, man vi följde artigt med in och bjöd honom ett glas som en belöning (för) hans guidande.
Vi fortsatte till Ljubljana , där vi rastade och såg oss omkring på egen hand. En butik som skyltade med vackra hemslöjds-varor väckte vårt intresse, så vi klev in. Ut därifrån kom vi med ett vackert snidat salladsbestick och två stora krukor i svart lergods från en plats som heter Prekmurje. På köpet fick vi ett häfte med bilder av jugoslaviska folkdräkter. Med någon möda stuvades krukorna in i Olympia. Vi var lite oroade för vad gränsvakten skulle säga. Krukorna kunde ju vara fulla av kontraband. Men ingen anmärkte. Det var fritt fram att susa över gränsen till Trieste och därifrån närmaste vägen till San Filippo. Där var det fortfarande barnfritt. Dagen efterhemkomsten for vi iväg till Ansedonia på ett par dar för att ta igen oss.